Nowe typy obudów z tworzywa sztucznego do podwyższonych wymagań higienicznych.

| Wydarzenia

W branży Food&Beverage obowiązują szczególne wymagania dotyczące komponentów, ponieważ producenci żywności ponoszą odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności. Obudowy z tworzywa sztucznego mają na tym polu dużo do zaoferowania

Nowe typy obudów z tworzywa sztucznego do podwyższonych wymagań higienicznych.

Obudowy typu T  Hygienic włoskiej firmy ILME są odpowiednie do zastosowania w tzw. obszarze napełniania. Obudowy te spełniają także większość obostrzeń zakresu obszaru kontaktu z żywnością, jednak złącza są w tym obszarze niezwykle rzadko stosowane. Nowe, specjalistyczne komponenty są więc interesującym rozwiązaniem dla producentów maszyn do produkcji żywności. Spełniają one bowiem wszelkie stawiane wymagania oraz w porównaniu z rozwiązaniami ze stali szlachetnej, gwarantują dużą korzyść kosztową. Złącza te występują w dwóch wykonaniach: wersja H i wersja C. Różnią się one rodzajami zastosowanych uszczelnień, HNBR oraz silikonu. Wersja C, dzięki rodzajowi zastosowanego silikonu ma poszerzony zakres temperatury, w której może być zastosowana od –50°C do +70°C.